Polhem, Emerentia
1703-1760

Emerentia Polhem. Ansedel Född 1703-06-25. Död 1760-01-28 i Stjärnsund. f Christoffer Polhem. Ansedel Född 1661-12-18 i Tingstäde Gotland. Död 1751-08-30 i Stockholm. ff Wulf Christoffer Polhammar. Ansedel Född 1610 i Visby Gotland. Död 1669 i Tingstäde. fff Andreas Wolf Von Polheim. Ansedel Född 1570 i Österrike. Död 1620. Godsherre ?.
 
 
ffm Okänd. Ansedel  
 
fm Christina Eriksdotter Schenning. Ansedel Född 1625. Död 1715 i Vadstena.    
 
   
 
m Maria Hoffman. Ansedel Död 1735.      
 
   
 
     
 
   
 

Levnadsbeskrivning
Född 1703-06-25.
Död 1760-01-28 i Stjärnsund.
Emerentia och kryckorna
Polhems dotter Emerentia var energisk och initiativrik och flera historier kretsar kring henne. Det påstås att när hon ledde arbetet vid uppförandet av den nya herrgården efter branden 1737 råkade hon ramla ned från en stege. Hon skadade sig svårt och fick under en längre tid gå med kryckor. Hon blev till sist så irriterad över dessa att hon uttalade en förbannelse.

De kryckor som än idag står i ett låst vindsutrymme i Stora herrgården påstås vara hennes. Enligt historien sägs att om kryckorna flyttas kommer herrgården återigen att brinna ner och den som tar kryckorna kommer att drabbas av olycka. Flera otäcka berättelser finns om dem som trotsat förbannelsen och vågat röra kryckorna.

Emerentia och Swedenborg
Det berättas också om hur Emerentia lovades bort till Emanuel Swedenborg som var elev till Polhem och som vistades i Stjärnsund under en längre period. Man vet att Polhem var mån om att få sina döttrar gott gifta. Enligt historien ska Polhem och Swedenborg ha upprättat ett kontrakt med ett löfte att den senare skulle få gifta sig med Emerentia så snart hon blev tillräckligt gammal. Hon var mycket olycklig över detta men räddades av sin äldre bror Gabriel som stal kontraktet och rev det i bitar. Swedenborg blev så sårad av detta att han gav sig av från Stjärnsund.

Gifte och barn
Reinhold Ruckersköld. Ansedel Född 1690-07-28 i Hedemora.
Död 1759-08-22 i Stockholm.
Häradshövding, Hovrättsråd vid Svea hovrätt.
Reinhold Galle Rückersköld var son till Reinhold Rückersköld och Polhems dotter Emerentia. Han kom till Stjärnsund 1762 efter att ha löst in sina syskons andelar i bruket. Han hade då under tio år studerat i Uppsala och tjänstgjort i femton år vid Svea hovrätt i Stockholm. Rückersköld var den som uppförde det vi idag ser av herrgårdsbebyggelsen i Stjärnsund. Han genomdrev planen med trädgårdar och engelsk park i söder och gravkoret på Grabbudden i norr. Däremellan placerade han herrgården med sina flyglar. Han hade många egna ideer om byggnationen och experimenterade med olika byggnadstekniker och byggnadsmaterial. Stora herrgården byggdes på mindre än ett halvår vilket var möjligt eftersom man använde gammalt, torrt timmer från lador. Han utvecklade också en helt ny reveteringsteknik (allt virke in- och utvändigt beströks med sågspånsmönja varpå huset beströks med vit kalkputs). Hans recept på sågspånsbruk har använts när Stora herrgården nyligen genomgått en omfattande renovering. Norr om herrgårdsområdet, ute på Grabbudden, ligger gravkoret där han och hans maka Sophia Lovisa Hacker är begravda.
Gift 1723-02-23 i Dalarna Husby Stjärnsund

  Reinhold Galle Ruckersköld. Ansedel Advokatfiskal.
Född 1726.
Död 1787 i Stockholm.
Begravd i Grabbudden Stjärnsund.
Reinhold Galle Rückersköld
Reinhold Galle Rückersköld var son till Reinhold Rückersköld och Polhems dotter Emerentia. Han kom till Stjärnsund 1762 efter att ha löst in sina syskons andelar i bruket. Han hade då under tio år studerat i Uppsala och tjänstgjort i femton år vid Svea hovrätt i Stockholm.

Rückersköld var den som uppförde det vi idag ser av herrgårdsbebyggelsen i Stjärnsund. Han genomdrev planen med trädgårdar och engelsk park i söder och gravkoret på Grabbudden i norr. Däremellan placerade han herrgården med sina flyglar.

Han hade många egna ideer om byggnationen och experimenterade med olika byggnadstekniker och byggnadsmaterial. Stora herrgården byggdes på mindre än ett halvår vilket var möjligt eftersom man använde gammalt, torrt timmer från lador. Han utvecklade också en helt ny reveteringsteknik (allt virke in- och utvändigt beströks med sågspånsmönja varpå huset beströks med vit kalkputs). Hans recept på sågspånsbruk har använts när Stora herrgården nyligen genomgått en omfattande renovering.

Norr om herrgårdsområdet, ute på Grabbudden, ligger gravkoret där han och hans maka Sophia Lovisa Hacker är begravda



Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Tidslinje.se Framställd 2013-04-05 med hjälp av Disgen version 8.2c.